|
KROONVAARDERSKNSM scheepvaart
|
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp |
Auteur |
Bericht |
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 9 Mrt 2023 15:47:47 Onderwerp: |
|
|
‘Voor de lijners’ haal limoen in huis zet een grote pot thee koel hem af flink wat limoen uitknijpen
Doe dat in een glazen kan (eventueel thermofles) in de koelkast, laat hem lekker koud worden beter voor de dorst, dan die pakken superdranken en het kost geen drol (zonder suiker is het een slankmaker)
Bij gebrek aan limoen kan het ook met citroen ‘iets zuurder’ maar ook fris
en als dat echt niet helpt tegen de hitte en dorst tja dan helpt alleen nog het zwembad.
VISTIP VOOR VANDAAG
GEBAKKEN ZONNEVISFILETJES; met brood (in dit geval wit of stokbrood)er kan bij ; wat frisse rauwkost en/of ook lekker, een bakje koolsalade is mager en pure groentes er zijn verschillende soorten let op het vetgehalte
BEREIDINGS TIJD 10 MIN
HET ZONNEVISFILETJE ;
peperen en zouten (met dit weer mag je best wat extra zout gebruiken wegens vocht verlies)
Olijfolie in de in de hapjespan op temp brengen 180 grc (neem altijd ruim olie in de pan dit tegen het aanbakken)
Visje in de pan, heel even aanbakken,goudgeel kleurtje (niet te vlug draaien vis net als een ,ei, het moet even aanslaan)
Zet het gas laag 6/8 min zachtjes door laten bakken
Visje is klaar even op een vetvrij papiertje leggen (voor Ton die houd niet van olijfolie)
Dek intussen de taffel.
Combineer dit met de ijsthee of een glas karnemelk en voor de liefhebber een koel wit wijntje
En geniet van een licht verteerbare zomermaaltijd met een minima aan calorieën.
HanFran _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
|
Geplaatst: 9 Mrt 2023 15:47:47 Onderwerp: |
|
|
|
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 12 Mrt 2023 12:56:58 Onderwerp: |
|
|
SIMPEL EN GOEDKOOP KOUDE SAUSJES MAKEN
NODIG, halvanaise of mayonaise van 10%
Koop een klein emmertje is voordeliger
De hoeveelheden zijn gebaseerd op 4 personen
Mosterd saus;
4 x eetlepels halvanaise (bij de volgende noem ik de halvanaise basis)
(bij de volgende noem ik eetlepel EP.
(en de theelepel TL)
2 x theelepels franse mosterd (tube tegen het uitdrogen)
kerrie poeder saus;
4x EP basis
3xTL kerrie poeder (bewaar dit niet te lang het word waterig)
Curry saus;
4xEP basis
4x TL curycatsup (Heinz is goed ) ( geschikt voor vis & vet vlees)
mixsaus;
4x EP basis
3x TL tomaten puree
snufje zout en peper
3x EP fijn gekibbelde uitjes (lekker bij een frietje of geb;vis of vlees)
pikante saus;
4x EP basis
2x TL sambal badjak
1x TL zoete ketjap (heel lekker bij Tilapiafilet)
zachte chilisaus;
4x EP basis
4x TL chilisaus
2x fijn gekibbelde uitjes ( geschikt voor vis en mager vlees)
zoete ketjap saus
4x EP basis
1x EP fijn gehakte peterselie
4x TL zoete ketjap
als u de ingrediënten in huis hebt zijn deze sausjes onder het bereiden van het eten
in een handomdraai gemaakt
VOORDELEN; zijn; geen uitgedroogde potjes in huis
elke dag vers
het is een mager product
je kan er meerdere smaken, per maaltijd maken
uitermate geschikt voor de BBQ
je kan ze van te voren klaar maken
Misschien heeft Jan nog wel ideeën voor wat koude of warme makkelijke sausen ?? _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 13 Mrt 2023 11:42:47 Onderwerp: |
|
|
Lekker fris sausje
Tzatziki
Tzatziki is een Grieks voorgerecht meestal voor twee personen. Eenvoudig klaar te maken en goed om snel in de Griekse sferen te komen!
Benodigdheden:
rasp 'kom
Ingrediënten:
1 komkommer
4 dl yoghurt (griekse of volle yoghurt met een bekertje crème fraiche)
1-2 uitgeperste teentjes knoflook(mag natuurlijk ook meer zijn als je daar van houd)
10 blaadjes verse munt of 6 takjes peterselie, wat verse koriander peper zout
Bereiding
. Rasp boven een kom de komkommer, knijp het vocht er uit vocht eruit .Doe vervolgens wat zout over de komkommer ,vermeng dit en laat 15 minuten staan(in de koeling) knijp dan het resterende vocht er uit
Roer de yoghurt en voeg de geraspte komkommer, de uitgeperste teentjes knoflook, de fijngesneden blaadjes munt, koriander of takjes peterselie en de peper (naar smaak) toe.
Om het geheel in traditie te serveren, doet u de tzatziki op een schaal aangevuld met stokbrood al dan niet van de,,turk''!
Lekker met Gyros of eventueel een geroosterd sardientje
Jan de Jong _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 14 Mrt 2023 11:51:04 Onderwerp: |
|
|
Jan is de echte kok in dit verhaal dat kan je merken aan zijn opzet en zijn manier van praten over het eten ,
Ik ben een visboer die op mijn gebied aardig wat weet, over eten en vis bereiden
Maar helaas Ton waar je het moet halen? zeker als je zo'n verfente boodschappen freak ben als jij.
Echter op mijn gebied kan je bij een goede vishandel erg ver komen met je spullen 'het voordeel daarvan is dat 60% van de vis in diepvries staat te koop dus als je een beetje de weg gaat weten op dit gebied hoef je maar een keer per maand naar de viswinkel (als het je bevalt natuurlijk)
En voor de rest is het eigenlijk de groente afdeling, wijnen/bier en kruiden en de bakker bij de super
Begin is met zakjes of potjes kruiden, er staat op wat het is, later kan je dan is vers gaan proberen of experimenteren.
Wat je niet lekker vind vogel je gouw genoeg uit.
Misschien dat Jan een simpel lijstje kan maken van de ingrediënten ,die is daar waarschijnlijk beter in dan ik, kruiden die je in de keuken nodig hebt voor gebruik van deze best meevallende kookkunstjes en dagelijks gebruik ,nog even en we hebben van Ton ook recepten op het web.
HanFran _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 14 Mrt 2023 11:58:30 Onderwerp: |
|
|
Als je echt eens uit je dak wil gaan, koop dan deze vis TONIJN smaakt als biefstuk, je bakt hem net als een tornado
Je weet niet wat je proeft, op het ogenblijk is de gele tonijn het beste, het is niet goedkoop, maar voor een keertje uit de bocht moet kunnen
Als je er carpartio van laat snijden (dunne plakjes rauw) door je visboer en dat met Japanse ketjap en een beetje mierickswortel of dat de engeltjes
op je tong pissen.
Jan zal hier ook wel raad mee weten.
HanFran _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 14 Mrt 2023 12:00:41 Onderwerp: |
|
|
Lichte zomer maaltijd
Lichte zalmsalade van rode gestoomde zalm;
Geschikt voor 4 personen
De zalmsalade en de ijsbergsalade kan men van te voren klaar maken en gekoeld wegzetten
nodig;
1 A 2 blikken rode zalm (heeft de visboer vers gestoomde zalm is beter maar is erg duur)
halvanaise
½ krop ijsberg sla
2 vleestomaten
1 komkommer
2 zakjes gesneden voorgekookte aardappelschijfjes
2 middelgrote ui
magere slasaus
peper zout wijnazijn
olijfolie
dille poeder
2 gekookte eieren
4/6 mint blaadjes voor de liefhebber
bereiding;
haal de zalm uit blik goed uitlekken (vergiet) en verwijder de middengraat breekt het visvlees in niet te grote stukjes)
verdeel het in een schaal
bestrooi het met wat peper en zout en wat dille naar smaak
garneer de fijn gekibbelde ui over de zalm
2 eetlepels halvanaise hierover garneren
afwerken met wat dilletoppen (eventueel afgarneren met zoetzure augur schijfjes maar datis persoonlijk)
zo deze schaal is klaar afdekken met alu; folie en in de koelkast
--------------------------------
de salade;
Snij een gedeelte (wat u nodig heeft) van de krop ijsberg sla in super fijne reepjes
Leg een gedeelte hiervan losjes in een wat ruime schaal
Besprenkel dit met een weinig wijnazijn (niet t veel ,,slappe sla,,)
Bedek dit met gesnipperde uien naar behoefte
Daarover dun gesneden plakken vleestomaat (dun snijden)
Peper en zout de tomatenschijfjes licht niet te veel (verkleuren)
Leg een tweede laag ijsbergsla hierop
Beleg dit het nu met fijn gesneden komkommer schijfjes (kleine blokjes kan ook)
Besprenkel nu dit met wat olie (zodat het er tussen loopt) niet te veel
Garneer dit weer met de rest van de dun gesneden tomaat
Doe hierover een dun laagje halvanaise
Strooi een ,, klein,, beetje paprikapoeder hier over (voor de presentatie)
Snij de gekookte eieren in partjes en garneer ze leuk op de salade
Leg daar tussen wat frisse mint blaadjes
Afgedekt in de koeling ,, KLAAR,, het is wachten op etenstijd
De ijsbergsalade 'vlak voor' het opdienen nog wat besprenkelen met olie
Alleen nog de aardappeltjes bakken ( makkelijk voor moeders in deze hete zomer)
Dien zalmschotel en salade apart op en het is feest op tafel met een goed glas wijn erbij.
Han Fran _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 16 Mrt 2023 09:21:24 Onderwerp: |
|
|
Indische kippensoep
Voor 4 personen:
2 kipfilets in stukjes
1 pakje bamboe Ajam paniki (Conimex)
50 gr. Taugé
1 prei, in ringetjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 grote ui, gesnipperd
2 eieren, hardgekookt
Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak hierin de ui en de knoflook lichtbruin.
Voeg de gesneden kip, de bamboe Ajam en 1 liter water toe en breng aan de kook.
Laat de bouillon circa 15 minuten zachtjes koken.
Schep deze op een bord en leg in het midden wat fijne preiringetjes en taugé op de soep.
Leg hierop een in de lengte gehalveerd hardgekookt ei.
Bereidingstijd: ca 30 minuten.
Voedingswaarde: p.p. 170 kcal, 23 gr. eiwit, 69 gr. vet 2 gr. koolhydraten.
Ton Kompier † _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 19 Mrt 2023 13:23:15 Onderwerp: |
|
|
Java-mix een boem-boe roerbak schotel
voor 4 personen
nodig;
een wok
hapjespan
roerspaan
wat moet ik kopen
4a 5 grote verse makrelen (laat de visboer schoonmaken ze in moten a 4/5cm lag snijden
Je kan ook makreelfilet nemen maar dan moet je er 6a7 nemen (makreel is goedkoop)
laat DE VISBOER DEZE STUKKEN GOED DROOG BAKKEN (heb je zelf die ellende niet)
1 pak roerbak groente met taugé ( pak ± 400 gram)
1x flinke ui ( IN GROFFE PARTEN)
1x flinke prei ( IN DUNNE RINGEN )
1 x komkommer ( IN BLOKJJES )
1 x rode paprika ( IN REEPJES)
2 x tomaat ( IN PARTJES)
peterselie ( 1/4 BOSJE FIJN GEHAKT)
1 X citroen
bruine suiker ( 2 x theelepel )
pindakaas
olie
2 xSpaanse peper / lombok of madam sjannet (net wat je in huis hebt maar deze boem-boe mag,best pittig zijn)
4 x grote tenen knoflook
zoete ketjap manis
zout en peper
snij en was van te voren , de groentes in niet te kleine stukken (t,kan maar klaar staan)
we gaan roerbakken
doe ruim olie in de wok en laat dit goed heet worden (niet laten walmen)
bak daar nu, de knoflook, de pepers de uien,de paprika snel aan
voeg bij het pak roerbak er bij en wat peterselie
ook dit al roerend snel meebakken (het moet knapperig blijven )
vuur laag zetten
voeg nu de prei toe en de gesneden tomaten (bak dit ook snel even mee tomaten stukk mogen heel blijven)
nu de stukken grof gesneden komkommer toevoegen dit om de suas vochtig te maken zonder smaakverlies
vuur laag
doe ketjap naar smaak bij (naar smaak het mag niet overheersen)
2 theelepels bruine suiker en een 1/2 kopje water toevoegen
1 eetlepel pindakaas (die voorzichtig oplossen in het gerecht op laag vuur)
dit roerbak mengsel gaat nu enigsinds indikken dat is goed en smakelijk
eventueel peper en zout toevoegen
doe nu in de hapjespan de stukken gebakken makreel besprenkel ze met wat citroen
bedek het nu met uw roerbak mengsel en laat dit een uur intrekken (heeft u te veel het is ook in te vriezen en op te warmen)
het is koud en warm te eten
tip; 1 makreel heeft een colostorol afbrekend olie in zijn lichaam, de calorien zijn iets hoger dan bij witvis maar voor een keerje??
tip;2 van gestoomde makreel (let wel gestoomde kan je een heerlijke hapje maken voor op toost of brood
laat de visboer 2 mooie grote gestoomde makrelen schoon en graatvrij maken
thuis in een ruime schaal de makrelen goed fin maken met een vork
doe er halvanaise bij tot het een smeuige massa is
pers er een 1/2 citroen bij
een scheut zweet chilisaus
een beetje ketjap
wat zout en peper
meng dit goed
daar kan geen smeersalade van de supper tegenop het is puur natuur
HanFran _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 22 Mrt 2023 20:31:04 Onderwerp: |
|
|
MATROZENKOST
Dit is een eenvoudige scheepskost.
BENODIGD:
1 blik bruine bonen
1 blik grove doperwten
40 gram boter
50 gram spekblokjes
3 flinke preien
1 grote gesnipperde ui
bonekruid
1 teentje knoflook
400 gram stevige, in blokjes gesneden leverworst
2 dl yoghurt
kruidnagelpoeder, aroma, peper en zout, peterselie
BEREIDING:
Laat de bonen en erwten uitlekken. Maak de boter en het spek samen warm.
Snijd de prei (ook het groen) in vingerbrede stukken en smoor deze met de ui in het vet langzaam gaar.
Voeg bonekruid en een uitgeknepen teentje knoflook toe. Doe de bonen en de erwten in de pan, laat
dat goed warm worden en schep door het gerecht voorzichtig de leverworst, yoghurt en peterselie.
Voeg dan nog het kruidnagelpoeder toe en naar smaak aroma, peper en zout.
TON KOMPIER _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
Willem Visser Site Admin
Geregistreerd op: 12 Mei 2022 Berichten: 4613 Woonplaats: Amsterdam
|
Geplaatst: 29 Mrt 2023 17:07:31 Onderwerp: |
|
|
Een gerecht uit Thailand.
Lijkt me wel lekker als ik dit lees.
Khao Paad Naam Prig
gebakken rijst met garnalen
--------------------------------------------------------------------------------
ingrediënten:
300 gr rijst
250 gr grote garnalen
50 ml olie
50 ml garnalensaus
garnering:
partjes tomaat
schijfjes komkommer
garnalensaus:
4 teentjes knoflook
6 groene rawits
25 gr trassi
50 ml vissaus (nam pla)
50 ml limesaus
Bereiding:
Pel de garnalen maar laat wel de staarten aan de garnalen zitten. Stoom de rijst gaar.
Verhit in een wok/wadjan de olie en bak hierin de garnalen totdat deze gaan krullen.
Duurt ongeveer 3 minuten. Schep dan de garnalen uit de olie en laat deze uitlekken op keukenpapier.
Meng vervolgens de garanalen saus met de olie en voeg dan de gestoomd rijst toe en bak dit
onder voortdurend omscheppen voor 2 minuten.
Schep de rijst op en garneer deze met de gebakken garnalen en de partjes tomaat en komkommer.
bereiding garnalensaus:
Wrijf of maal eerst de trassi, de knoflook en de rawits fijn tot een boemboe (pasta)
Meng de boemboe dan met de vissaus en de limesaus tot een saus.
p.s. saus kan ingevroren worden
Ton Kompier _________________ Old sailors never died |
|
Terug naar boven |
|
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
|