Jacqueline
Geregistreerd op: 03 Okt 2008 Berichten: 251
|
Geplaatst: 17 Okt 2008 17:21:55 Onderwerp: Antidepressivum |
|
|
Indicatie
Een antidepressivum (stemmingsverbeteraar) is een medicijn dat de bedoeling heeft de symptomen van een klinische depressie te verminderen.
Een antidepressivum wordt ook vanwege zijn gunstige effect voorgeschreven bij angststoornissen, zoals de paniekstoornis, de sociale fobie en de obsessief-compulsieve stoornis.
Ook bij de behandeling van boulimia nervosa en PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder; een stemmingsstoornis die verband houdt met de menstruatiecyclus) kan een AD voorgeschreven worden.
Werking
Antidepressiva be?nvloeden de neurotransmissie. De meesten verhogen de beschikbaarheid van serotonine en/of noradrenaline in de hersenen. Hierdoor merkt de patient na verloop van tijd (2-4 weken) dat er een verbetering optreedt, de interesse voor de omgeving en het plezier in het leven terugkomt.
Het is niet bekend hoe de anti-depressive werking ontstaat. Recenter onderzoek laat zien dat de werking ook verband houdt met de afname van het aantal receptoren of de aanmaak van groeifactoren (met name BDNF), waardoor het neuron meer verbindingen maakt met andere neuronen.
Ook blijkt steeds meer dat depressie samenhangt met een verstoorde reactie op stress, waarbij het hormoon, corticotrophin releasing hormone (CRH), een belangrijke rol speelt.
Bijwerkingen
Bij het starten ervaart bijna iedereen in mindere en meerdere mate bijwerkingen van een antidepressivum. Dit is per persoon verschillend. De belangrijkste bijwerkingen kunnen zijn:een droge mond, angst, maagdarmklachten, gejaagdheid en veranderingen in het slaappatroon, toename van suicidale klachten. De meeste bijwerkingen verdwijnen na een tijdje of verminderen belangrijk. Ongeveer 19 % staakt het gebruik binnen vier weken. Een langzame opbouw of ondersteuning van een ander medicijn kunnen de bijwerkingen verminderen. Vraag hiernaar bij je behandelend arts. Het zou jammer zijn om om deze redenen de behandeling te stoppen, want bij 60-70% van de patienten die een antidepressivum gebruiken is het effect positief.
Lange termijnbijwerkingen kunnen gewichtstoename en seksuele stoornissen zijn.
Het is en blijft zoeken naar een AD, die bij jou het beste effect heeft en de minste bijwerkingen heeft. Blijf hierover in overleg met je behandelaar!!!
Indeling
Klassieke antidepressiva
Werking: remming heropname noradrenaline en serotonine
Tricyclische antidepressiva (TCA's)
Amitriptyline (Sarotex, Tryptizol)
Clomipramine (Anafranil)
Dosulepine (Prothiaden)
Doxepine (Sinequan)
Imipramine (Tofranil)
Nortriptyline (Nortrilen)
Trimipramine (Surmontill)
Tetracyclisch antidepressivum
Maprotiline (Ludiomil)
Moderne antidepressiva
Serotonine heropname remmers
Werking: selectieve heropname remming van serotonine
Selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI's)
Citalopram (Cipramil)
Escitalopram (Lexapro)
Fluoxetine (Prozac)
Fluvoxamine (Fevarin)
Paroxetine (Seroxat)
Sertraline (Zoloft)
Trazodon (Trazolan)
Serotonine-Noradrenaline heropnameremmers (SNRI's)
Duloxetine (Cymbalta)
Venlafaxine (Efexor)
Noradrenerg Specifiek Serotonerg Antidepressivum (NaSSA) Werking: blokkade presynaptische receptoren (a2-autoreceptor; a2-adrenoreceptor) van noradrenaline. Stimulatie van deze receptoren remt het vrijkomen van noradrenaline (negatieve feedback, thermostaat principe); blokkade stimuleert het vrijkomen van noradrenaline. Toename van noradrenaline leidt tot stimulatie van postsynaptische receptoren (a1-adrenoreceptor) van serotonine, hetgeen een als gevolg heeft dat er meer serotonine vrijkomt. Mirtazapine blokkeert ook de 5HT2 en 5HT3 postsynaptische receptoren, hetgeen leidt tot het vrijkomen van meer serotonine.
Mirtazapine (Remeron)
Monoamino-oxidaseremmers (MAO-remmers)
Reversibele monoamino-oxidaseremmers (RIMA's)
Moclobemide (Aurorix)
rreversibele (klassieke) monoamino-oxidaseremmers (MAOI's)
Tranylcypromine (Parnate)
Fenelzine (Nardil)
Isocarboxazide (Marplan)
Overige
Werking:onduidelijk
Mianserine (Tolvon)
Agomelatine werking beinvloedt ook de melatonine receptor. Middel is nog niet toegestaan.
St. Janskruid een natuurlijk preparaat waarvan werkzaamheid bij milde depressie is bewezen.
[i]S.Adenosylmethianine (SAMe) is een aminozuur en heeft bij hoge doseringen een antidepressieve werking, die overeenkomt met de werking van een AD. De rol van het middel in de reguliere geneeskunde is nog onzeker.
Onderzoek
Op dit ogenblik (2008) wordt er onderzoek gedaan naar een nieuwe groep middelen. Het zijn middelen die de heropname remmen van serotonine, noradrenaline en dopamine, de zgn. "triple reuptake inhibitors" ( TRIs) Men verwacht van deze middelen een betere effectiviteit en minder (seksuele) bijwerkingen. Deze middelen zijn nog in onderzoek en nog niet beschikbaar.
Ook wordt er gesproken over een nieuwe groep middelen de CRH-1 receptor antagonisten n.a.l.v. onderzoek naar de relatie tussen stress en depressie
Wanneer deze middelen op de markt komen is nog niet bekend. |
|