50plusser/ouderenforum doorstart
contact en uitwisseling
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 


Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Voedsel/milieu en intelligentie

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    50plusser/ouderenforum doorstart Forumindex -> Maatschappij/Politiek/Discussie
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Klaas



Geregistreerd op: 20 Aug 2024
Berichten: 597

BerichtGeplaatst: 23 Nov 2025 09:21:53    Onderwerp: Voedsel/milieu en intelligentie Reageren met citaat

Hoe groot zijn de nadelen van ultrabewerkt 'voedsel' voor de ontwikkeling van de hersenen, de intelligentie (in brede zin) van de mens.

Chatgpt gaf dit antwoord

Citaat:
Voeding heeft invloed op intelligentie en cognitieve functies, met name op de ontwikkeling van hersenen tijdens de jeugd en het scherp houden van de geest op latere leeftijd. Een voedingspatroon rijk aan groenten, fruit, vis, en gezonde vetten (zoals omega-3) wordt geassocieerd met betere cognitieve prestaties, terwijl een dieet met veel rood vlees, bewerkte voedingsmiddelen en suiker negatieve effecten kan hebben. Hoewel voeding het IQ niet direct significant kan verhogen, ondersteunt het de hersenfunctie en de algehele mentale prestatie.
Belangrijke voedingsstoffen en effecten
Omega-3 vetzuren: Essentieel voor een snelle communicatie in de hersenen. DHA, een omega-3 vetzuur, verbetert de concentratie en het geheugen.
Vitaminen: Bepaalde vitaminen, zoals vitamine B1, zijn belangrijk voor het geheugen.
Gezonde vetten: De hersenen bestaan voor een groot deel uit vetten. Gezonde vetten, zoals die in vette vis en noten, zijn cruciaal voor de hersenfunctie.
Antioxidanten en mineralen: Deze ondersteunen de hersengezondheid en kunnen helpen de mentale capaciteit op latere leeftijd te behouden.
Voedingspatronen en hun invloed
Gezond versus ongezond: Een gezond dieet is beter voor de hersenontwikkeling dan een dieet rijk aan junkfood, dat geassocieerd wordt met een lager IQ bij kinderen.


Over microplastics: daarvan bevindt zich inmiddels een volledige plastic lepel in onze hersenen, een hoeveelheid die snel aan het toenemen is. Ook dat werkt in op onze hersenontwikkeling en hersenfuncties waardoor de intelligentie afneemt.

Zware metalen in het milieu, behoeft natuurlijk geen betoog wat dat behalve lichamelijk (dus ook) voor een verdere achteruitgang van onze hersenen/hersenfuncties zal betekenen.
En daar komen misschien ook nog (andere) slechte leefgewoonten zoals veel teveel zitten bij waardoor onze intelligentie aan het afnemen is. Mens sana in corpore sano.

De klunzigheid waarmee de mens op dit moment deze planeet naar de gallemiezen aan het helpen is, wellicht zou die hierdoor een beetje verklaard kunnen worden...
Is dat een erg vergaande conclusie, of misschien gewoon een noodzakelijke gevolgtrekking?

Overigens, laten we in dit verhaal de term 'intelligentie' niet reduceren tot de snelheid waarmee rekensommetjes opgelost kunnen worden en dergelijke dingen meer. Misschien is het goed een andere term te gebruiken, eentje die nagenoeg in onbruik is geraakt: 'geest' , 'rede' . Schiet je niet bijna in de lach wanneer je die begrippen op de wereld van nu betrekt?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht







Geplaatst: 23 Nov 2025 09:21:53    Onderwerp:

Terug naar boven
Kees



Geregistreerd op: 20 Aug 2024
Berichten: 693
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

BerichtGeplaatst: 23 Nov 2025 09:52:01    Onderwerp: Reageren met citaat

Citaat:
Overigens, laten we in dit verhaal de term 'intelligentie' niet reduceren tot de snelheid waarmee rekensommetjes opgelost kunnen worden en dergelijke dingen meer. Misschien is het goed een andere term te gebruiken, eentje die nagenoeg in onbruik is geraakt: 'geest' , 'rede' . Schiet je niet bijna in de lach wanneer je die begrippen op de wereld van nu betrekt?

Voorbeelden te over. Oerwouden met een schat aan biodiversiteit, de schatkamer voor onze toekomst, worden in snel tempo omgetoverd tot monoculturen met soja voor de productie van veevoer. In plaats van dat we onze landbouwgrond in NL gebruiken voor hoogwaardige voedselproductie, inclusief de ontwikkeling van zaaigoed, wordt het grootste deel gebruikt voor de export, waarvan de winsten bij een zeer kleine groep terechtkomen ipv dichterbij de oplossing van het wereldvoedselprobleem te komen. Dat misbruik van die schaarse grond gaat daarbij ook nog eens ten koste van voldoende woningen.

Misschien een ietwat andere invalshoek maar wel een die je evengoed kunt toeschrijven aan cerebraal disfunctioneren.

The Lancet: Deskundigen waarschuwen dat de wereldwijde toename van ultrabewerkte voedingsmiddelen een grote bedreiging voor de volksgezondheid vormt; roepen op tot wereldwijde beleidswijzigingen
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Dagmar57



Geregistreerd op: 22 Aug 2024
Berichten: 789

BerichtGeplaatst: 24 Nov 2025 15:54:36    Onderwerp: Reageren met citaat

Het valt niet onder voedsel/milieu maar hoort wel bij afnemende intelligentie.
Hoorde en las dat Erik Schreder AI Afnemende Intelligentie noemt, zelfs digitale dementie.
Hij geeft duidelijk aan niet tegen AI te zijn, maar wel dat we door AI onze grijze hersenen niet voldoende stimuleren en dat met name kinderen hier erg gevoelig voor zijn, voor het niet genoeg gebruiken van hun grijze hersenen, maar ook volwassenen zijn er gevoelig voor.

Door dat AI al je vragen oplost, denk je zelf niet meer na en prikkel je je eigen hersenen niet meer om te ontwikkelen wat invloed heeft op onze intelligentie.

De keerzijde van AI en het digitale tijdperk.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Klaas



Geregistreerd op: 20 Aug 2024
Berichten: 597

BerichtGeplaatst: 25 Nov 2025 09:14:29    Onderwerp: Reageren met citaat

Heel interessant Dagmar, dat komt er ook nog bij inderdaad, AI dat meer en meer voorkomen zal dat we de moeite moeten nemen zelf problemen op te lossen waardoor die mentale en geestelijke degeneratie die je het misschien ook kunt noemen tgv fysieke factoren, nog sterker zal toenemen.
En zeker ook depressiviteit lijkt mij wanneer AI alles overneemt wat eerder aan ons eigen menselijke scheppingsvermogen ontsproot. Veel mensen kunnen daar nú nog hun eigenwaarde aan ontlenen, maar lopen straks misschien met de ziel onder hun arm.

Ultrabewerkt voedsel, gifstoffen in het milieu, weinig beweging, AI die geestelijke inspanningen meer en meer onnodig maakt, en de verslaving aan het mobieltje waarover vandaag in de Volkskrant het volgende verscheen
Citaat:
Na een week hebben de jongvolwassenen uit het Amerikaanse onderzoek 25 procent minder depressieve klachten, 16 procent minder angstklachten en 15 procent minder slaapproblemen dan in de twee weken ervoor, waarin ze langer online waren. Ze brachten hun onlinetijd met meer dan twee derde terug: van gemiddeld 13,3 uur per week naar 4,1 uur.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoek-harvard-mentale-gezondheid-jongvolwassenen-verbetert-snel-na-digitale-detox~b1e81459/

Dat onderzoek laat dus zien hoe groot de impact is van de pandemische fixatie op het mobieltje en ook al toont het aan hoe gemakkelijk de desastreuze effecten daarvan op de menselijke geest ook verholpen kunnen worden door te minderen, het is een verslaving die voorlopig alleen maar in omvang en intensiteit lijkt te verergeren.

Goed artikel waar je naar verwijst Kees

Nog een citaatje ook al gaf je de strekking al aan:
Citaat:
Er zijn gecoördineerde beleidsmaatregelen nodig om de productie, marketing en consumptie van UPF te verminderen. Daarnaast moeten we het hoge vet-, suiker- en zoutgehalte aanpakken en de toegang tot gezond voedsel verbeteren.
De serie beschrijft hoe UPF's het product zijn van een voedseleconomie die gedreven wordt door bedrijfswinst, niet door voeding of duurzaamheid. Alleen een gecoördineerde wereldwijde aanpak kan het politieke draaiboek van UPF-bedrijven aanpakken – het grootste obstakel voor de implementatie van effectief beleid om het aandeel UPF's in de voeding van mensen te verminderen.
De toename van UPF's in voeding wereldwijd vormt een urgente uitdaging voor de gezondheid die vraagt ​​om gecoördineerd beleid en lobbywerk, aldus een nieuwe serie van drie artikelen geschreven door 43 internationale experts en gepubliceerd in The Lancet


Voorlopig zal ook deze trend zich wel voortzetten
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    50plusser/ouderenforum doorstart Forumindex -> Maatschappij/Politiek/Discussie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.