|
|
Gilde der Kaasmakers Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
|
pasteuriseren - Geplaatst: 30 Mei 2013 15:59:13 |
|
|
raf
Geregistreerd op: 04 Mrt 2011
Berichten: 84
|
|
Hallo,
Pasteuriseren doet john met de melk 30 minuten op 66°C te verwarmen
In het boek "Boerenkaas" staat dat je de melk ook kan pasteuriseren
op 72°C gedurende een paar seconden.
Ik heb momenteel 2 platenkoelers liggen.
Ik zou een kunnen gebruiken om de melk op 72°C te brengen.
De ander zou ik kunnen gebruiken om de melk tot 29°C af te koelen
om nadien met de kaasbereiding te kunnen starten.
Met de ene tegenstroom kan je de melk verwarmen , met de andere afkoelen.
Kan je de platenkoelers gemakkelijk reinigen?
Is dit een goed idee? Of is het veel te omslachtig?
Graag wat reacties
Groeten
Raf
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 30 Mei 2013 15:59:13 |
|
|
|
|
- Geplaatst: 30 Mei 2013 16:35:21 |
|
|
|
Ik heb werkelijk geen idee, ik heb geen ervaring met pasteuriseren en geen ervaring met platenkoelers.
Wat is de reden dat je wilt pasteuriseren?
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 30 Mei 2013 16:44:25 |
|
|
raf
Geregistreerd op: 04 Mrt 2011
Berichten: 84
|
|
Herman,
Moest de melk niet 100% in orde zijn om op veilig te spelen.
Ik ga mijn melk wel halen bij de melkboer, die levert aan Campina.
Groeten,
Raf
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 30 Mei 2013 19:04:19 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Het verhaal van pasteuriseren.
Eerst is er het verhaal van ziektekiemen. Een boer die aan Campina levert kent waarschijnlijk zijn stiel wel. Ik zou me geen zorgen maken.
Dan is er nog de kwestie van de smaak.
Wanneer je de volle smaak van echte boerenkaas wil, dan doe je het niet.
Echter, het is een andere smaak, kaas van rauwe melk.
Hier bij ons zijn de kinders 'verwend' met kaas van de fabriek, allemaal gepasteuriseerd. Kaas van de abdij van Postel, en dat is superlekkere!, allemaal gepasteuriseerd. Bijgevolg, rauwe kaas lusten ze niet. ik moet er niet mee afkomen.
Met de platenkoeler? Ach waarom niet. Natuurlijk het reinigen...
Wanneer je een oplossing van water met DM Cid kan nasturen zie ik geen problemen.
Uiteindelijk werken de koelinstallaties en opslagtanks bij de boer ook zo.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 30 Mei 2013 19:07:41 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Mocht je bang zijn dat de 'echte' smaak verloren gaat, dan kan ik je gerust stellen.
Ik heb hier al herhaaldelijk bezoek gehad dat beweert dat er geen verschil is in smaak van mijn kaas en die van de abdij in Postel.
(daar groei je effe van... )
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 30 Mei 2013 20:07:57 |
|
|
raf
Geregistreerd op: 04 Mrt 2011
Berichten: 84
|
|
Hallo John
Bedankt voor de informatie,
Ik ga op 1 juli, 14 dagen op vakantie nadien ga ik het even proberen.
Groeten
Raf
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 11 Jun 2013 18:50:46 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 13 Jun 2013 11:06:39 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Inderdaad Gerda, kaas van rauwe melk is scherper van smaak.
---maar wel lekker---
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 13 Jun 2013 11:26:45 |
|
|
|
Het is en blijft een kwestie van smaak. Als ik een glas koude rauwe melk proef en een glas koude gepasteuriseerde melk, dan vind ik persoonlijk de rauwe melk lekkerder. En datzelfde geldt voor mij voor de kaas ook...
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 13 Jun 2013 11:53:17 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Het is inderdaad een kwestie van smaak.
Maar de huidige 'jonge' generatie kent geen rauwe melk meer.
Een paar uitzonderingen daar gelaten.
Eigenlijk is het jammer.
Maar dat heet dan evolutie.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 13 Jun 2013 12:36:33 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Die scherpe smaak vinden hier dus maar niks. Eerlijk gezegd, bevalt hij mij ook minder, net alsof ik de boer proef
Ben wel benieuwd hoe jullie de melk terug koelen, dit moet n.l. zo snel mogelijk gebeuren.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 14 Jun 2013 07:05:34 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Ik plaats de ketel met gepasteuriseerde melk (45L) in een metserskuip gevuld met koud water.
Door continu te roeren en de ketel in de kuip te bewegen, koel ik dit af tot 32°C in ongeveer 25 min. (Ik laat het water in de metserkuip drie keer weglopen en vevang door vers koud water.)
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 14 Jun 2013 07:53:10 |
|
|
|
gerda schreef: | Die scherpe smaak vinden hier dus maar niks. Eerlijk gezegd, bevalt hij mij ook minder, net alsof ik de boer proef
|
Ik weet niet hoe "mijn" boer smaakt, maar ik weet bij voorbaat dat ik dat niet terug wilt laten komen in mijn kaas. Een echt scherpe smaak, zeker bij jongere kaas, heb ik nooit gehad, zelfs niet bij rauwe geitenmelk (die wordt juist scherper van verhitten naar het schijnt).
Kwestie van terroir misschien? Enig idee of en waarmee de koeien worden bijgevoerd? Lopen ze buiten? De koeien waar ik de melk van heb komen van het sappige, drassige veengebied rond Hazerswoude Dorp...
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 14 Jun 2013 10:40:52 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
De koeien staan hier op het gras al sinds april, worden bijgevoerd met hooi/stro en gehakseld mais.
Mijn buurvrouw zei nog wel, ik hoop dat hij wel een goeie koe neemt want we hadden laatst niet zulke lekkere melk, of dat het verschil kan zijn ??
|
|
|
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
|
|
|
|