recept Appenzeller kaas - Geplaatst: 26 Jun 2013 14:34:14
Carol
Geregistreerd op: 23 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Mierlo
Ooit was ik in de plaats Appenzel in Zwitserland. Daar kocht ik een stuk Appenzeller kaas. Die is me altijd bijgebleven als een heerlijke kruidige Zwitserse kaas.
Heeft iemand zo'n kaas ooit gemaakt en is het recept ergens te achterhalen? Ik lees op het internet dat er geheimzinnig gedaan wordt over een kruidenmengsel bij het pekelbad. javascript:emoticon('')
groetjes Carol
- Geplaatst: 26 Jun 2013 14:34:14
- Geplaatst: 26 Jun 2013 18:11:48
hoeklijn
Gast
Je kan in principe ieder recept voor Alpine kazen gebruiken, mits er geen Proprioni-bacterien in gebruikt worden zoals bij Emmentaler. Let op dat je thermofiele cultuur (of yoghurt) nodig hebt voor het aanzuren, omdat je de wrongel tot 50C gaat verwarmen. En dan natuurlijk het Appenzeller-geheim: Sommigen hebben het over een pekel met kruiden, maar het is eigenlijk een oplossing waarmee de korst wordt gewassen. Deze oplossing bestaat uit:
2 el witte wijn
een mespuntje Brevibacterium Linens
een mespuntje zout (zonder jodium)
1 el kruiden en specerijen.
En nu wil je weten wat er in die specerijen zit. Als ik het niet over de fabriek heb maar over de ambachtelijke makers van Appenzeller en soortgelijke kazen: Dat verschilt van Kaeserei zum Kaeserei
Zoek op internet naar wat er op een gemiddelde Alpenweide aan kruiden te vinden is en kijk wat je daarvan in de supermarkt te pakken kan krijgen.
De kruiden voor gebruik wel even 10 minuten stomen...
groet,
Herman
appenzeller kaas - Geplaatst: 27 Jun 2013 08:07:38
Carol
Geregistreerd op: 23 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Mierlo
beste Herman,
Bedankt voor je antwoord. Na m'n vakantie ga ik zeker aan de slag met een Appenzeller kaas of iets wat daar op gaat lijken. javascript:emoticon('')Het heeft een heerlijke kruidige smaak. Ik lees dat de kaas zelfs te gebruiken is voor een kaasfondue. hmm. maar ...... Eerst op vakantie. Wie zou die kaasjes moeten draaien tijdens mijn vakantie-periode? Ik ga naar de streek van de Reblochon. (Haute Savoie) aan de voet van de Mont Blanc. Als ik de kans krijg ga ik daar zeker een stukje van proberen. Die kaas wil ik trouwens ook nog eens maken
Bedankt en als ik ermee aan de gang ga zal ik jullie zeker berichten middels verhalen en foto's.
Carol
- Geplaatst: 27 Jun 2013 11:22:38
hoeklijn
Gast
Prettige vakantie, ik hoop voor je dat het daar beter weer is dan hier.
En Reblochon kan ik je aanraden, ook redelijk goed zelf te maken trouwens..
op vakantie - Geplaatst: 27 Jun 2013 11:26:56
Carol
Geregistreerd op: 23 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Mierlo
hallo Herman,
Nog een week te gaan voor vakantie en die Reblochon ga ik proeven en ooit eens maken. Ik heb er al een en ander over gelezen op het forum.
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Wil je ook een eigen gratis forum?
- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!