Heeft er iemand een recept (geen mozzarella of zachte kaas) voor het maken van een kaas met buffel melk?
Waar ik naar zoek zijn met name de temperaturen waar ik het beste mee kan beginnen en de verhoging.
Groeten.
- Geplaatst: 27 Sep 2012 15:04:46
- Geplaatst: 13 Okt 2012 10:19:17
hoeklijn
Gast
Temperaturen zullen erg afhankelijk zijn van wat je wilt maken. Als ik recepten vergelijk van soortgelijke kazen die gemaakt worden van koeien, geiten of schapenmelk (het Goudse type), dan verschillen die recepten niet of nauwelijks. Kijk je naar recepten voor harde kazen, zoals Parmesaanse of Gruyere, dan worden hogere temperaturen gebruikt en thermofiele culturen.
Uit nieuwsgierigheid: Waar haal je deze melk vandaan?
Haha, dat "krijgen" valt wat tegen voor 1,50 per liter, vergeleken met de euro per liter die ik betaal voor geitenmelk en de 60 cent voor koeienmelk, maar ik vind het wel een erg leuk idee. Ik ben alleen bang dat ik niet snel even op en neer zal gaan richting Son en Breugel vanuit de omgeving Gouda.
Maar als je toevallig een adres in ZuidHolland zou weten voor schapenmelk, dan houd ik me aanbevolen . Ik wil al een tijdje Manchego proberen, maar ben nog steeds op zoek naar schapenmelk...
Als je meer recepten/info zoekt over buffelmelk, kijk eens op http://cheeseforum.org/forum/
- Geplaatst: 15 Okt 2012 12:29:39
gebaxke
Geregistreerd op: 27 Sep 2012
Berichten: 11
Temperaturen zullen erg afhankelijk zijn van wat je wilt maken. Als ik recepten vergelijk van soortgelijke kazen die gemaakt worden van koeien, geiten of schapenmelk (het Goudse type), dan verschillen die recepten niet of nauwelijks.
Ik dacht dat bij vettere en rauwe melk zoals van een buffel de temperatuur juist hoger of lager moet liggen dan bij vergelijkbare kazen van koemelk.
Ja 1,50 is niet goedkoop maar ik ben dan ook niet voor niets toekomstig adoptie ouder van zo'n buffel. We zijn aan het wachten tot er eentje geboren wordt. Dus dat heb ik er wel voor over.
En dan nog, 10 liter voor 15 euro, dat wordt ongeveer 1 kg buffelkaas dan valt het weer mee. Ik ga eens beginnen met een mozzarella en dan een simpel "colby cheese" recept.
[/quote]
- Geplaatst: 15 Okt 2012 19:48:24
hoeklijn
Gast
Ja, zoiets geeft een extra tintje aan de kaas die een hogere prijs wel compenseert
Nee, vetgehalte maakt niet zo veel uit. Als ik een recept volg voor Leidse kaas (komijne) dat normaal met afgeroomde melk wordt gemaakt en ik gebruik daarvoor onafgeroomde rauwe melk, dan krijg ik een prima kaas, alleen wat vetter. Wel kan je in de gaten houden of een recept het over gepasteurizeerde melk heeft, zo ja en je gebruikt zelf rauwe, dan kan je de hoeveelheid cultuur bijna halveren.
Ik kan het niet laten om even een foto van Leidse toe te voegen...
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Wil je ook een eigen gratis forum?
- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!