John Classic, John Blonde & John Dubbel - Geplaatst: 3 Jan 2013 14:05:14
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
Ik wilde al lang eens kaas in bier laten rijpen of anders gezegd de korst wassen met bier.
Ziehier het resultaat:
links bruin, midden classic, rechts blond
Een overweldigend biergeurtje.
- Geplaatst: 3 Jan 2013 14:05:14
- Geplaatst: 3 Jan 2013 14:13:03
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
Mocht er de vraag rijzen over het wassen in bier.
Ik heb dus een gewone pekel gemaakt voor de Classic
een pekel met bruin bier voor de Dubbel
een pekel met blond bier voor de Blonde
De kazen (elk 2kg) hebben 24 u in dit pekelbad gerust.
Even aanstippen, ik heb deze bieren zelf gebrouwen, je kan deze dus niet ergens kopen.
Na 5 weken rijpen hebben we de kazen alle drie aangesneden om te kunnen vergelijken.
HET VERDICT
De textuur voor de drie is hetzelfde, zacht.
Kleurverschil in de kazen is er niet. Ze zijn identiek.
De korst, na afpellen van de beschermlaag heeft een typische kleur, gaande van bleek voor de Classic, iets donkerder voor de Blonde tot bruin voor de Dubbel.
Omdat het begin van de kazen hetzelfde was kunnen we de smaak goed vergelijken.
De Blonde is 'licht' aanwezig in de kaas, in de eetbare korst uiteraard al iets meer.
De Dubbel is in de kaas 'sterk' aanwezig en geeft een licht-sterke smaak aan de kaas alsof 'm langer gerijpt heeft. In de korst is de smaak van bier overweldigend. Best lekker eigenlijk.
Besluit
De Blonde was té weinig aanwezig in de kaas om voor mij een meerwaarde te hebben tot smaak.
De Dubbel vond ik dan wel heel lekker en absoluut eentje om regelmatig te maken.
Laatst aangepast door johnshadows op 3 Jan 2013 14:16:59; in totaal 1 keer bewerkt
- Geplaatst: 3 Jan 2013 14:14:08
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
5 dagen later
Nieuwe update
Wanneer kaas in blok is aangesneden, dus wanneer de lucht aan het snijvlak kan, komt er een snelle rijping tot stand.
De smaak verandert dan zeer sterk.
We zijn nu 5 dagen verder en wat blijkt, de John Blonde begint een overweldigend aroma in de kaas te ontwikkelen.
Op dit ogenblik waarschijnlijk de lekkerste van de drie.
Dat zou ik 5 dagen geleden niet gezegd hebben.
- Geplaatst: 3 Jan 2013 16:30:18
hoeklijn
Gast
Mooi resultaat John! Welk recept heb je gebruikt voor deze kazen? En dus alleen de kazen hierin gepekeld, met toevoeging van zout of heb je zout aan de wrongel toegevoegd?
- Geplaatst: 3 Jan 2013 21:32:15
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
Herman, het is een gewoon Gouda-recept, dus boerenkaas, maar dan zachter geperst (2kg per 2kg kaas) en warmer als start, 33°C i.p.v. 29°C.
Zo heb ik een 'zachte' (halfharde) kaas verkregen die smelt als boter op de tong. Ja, het was voor mezelf een verrassing deze keer. Geweldige textuur.
Geen zout aan de wrongel toegevoegd, alleen in de bierpekel was zout in dezelfde verhouding als een gewone waterpekel.
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Wil je ook een eigen gratis forum?
- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!