Tomme des Pyr?n?es - Geplaatst: 11 Apr 2009 21:50:18
Gildemeester
Administrator
Geregistreerd op: 05 Apr 2009
Berichten: 15
Ingredi?nten
8 ltr volle melk
2 ml stremsel
2 ml calsiumchoride opgelost in 60 ml koud, chloorvrij water
60 ml mesofiele moedercultuur (of 120 ml karnemelk)
18 gr (kaas)zout
- Melk verwarmen tot 32 graden
- Roer moedercultuur erdoor en hou de melk 45 minuten op 32 graden
- Doe de calcium chloride door de melk en roer 1 minuut
- Doe het stremsel bij de melk en roer even
- Zet de melk afgedekt 45 minuten weg
- Snij de wrongel in stukjes van 1 cm
- Verhoog de temperatuur in ongeveer 30 minuten tot 38 graden (au-bain-marie)
- Laat 5 minuten rusten
- Giet de wrongel in een vergiet met kaasdoek
- Laat de wrongel in het kaasdoek een uur uitlekken
- Doe de wrongel in een kom en verkruimel met de vingers
- Bestrooi de wrongel met zout (licht in masseren met de vingers)
- Doe de wrongel in een met kaasdoek beklede vorm
- Pers 30 minuten met een druk van 2 en een halve kilo
- Keer de kaas om in de vorm
- Pers 15 minuten met 5 kilo
- Keer de kaas om in de vorm
- Pers 12 uur met 10 kilo
- Keer de kaas om in de vorm
- Pers 12 uur met 10 kilo
- Haal de kaas uit de vorm en laat drogen op een houten plank of een kaasmat gedurende 5 dagen
- Keer de kaas ??n keer per dag
- Als de kaas een korst heeft gevormd moet hij 4 tot 6 maanden rijpen bij 13 graden en een vochtigheidsgraad van 80-85%
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Wil je ook een eigen gratis forum?
- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!