|
|
Gilde der Kaasmakers Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
|
- Geplaatst: 11 Mei 2013 18:31:59 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
En je zult morgen maar jarig zijn John!!!
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 11 Mei 2013 18:31:59 |
|
|
|
|
- Geplaatst: 11 Mei 2013 19:38:55 |
|
|
stef
Geregistreerd op: 27 Apr 2013
Berichten: 30
Woonplaats: Belgie
|
|
johnshadows schreef: | Wat heb je besteld Stef?
Grote plannen? |
Hey John ,
Ik heb inderdaad wel wat plannen maar we gaan het rustig aandoen daarom heb ik ook maar wat basis dingen besteld zoals termometers , wrongelsnijder , 2 vormpjes , wat neteldoeken , zuursel voor kwark en yoghurt , nu wil ik wat vormpjes voor zachte kaasjes , en dan kijken of het mij zal lukken maar met mensen als jij en Herman op het forum kan het niet misgaan en de maten van de kaaspers zijn doorgegeven aan mijn vader en die gaat alles op maat schaven , en dan moet ik ze nog in elkaar steken en we kunnen van start zal blij zijn dat ik alles heb
|
|
|
|
|
Welke kuipen? - Geplaatst: 16 Mei 2013 15:19:12 |
|
|
raf
Geregistreerd op: 04 Mrt 2011
Berichten: 84
|
|
Hallo,
Ik zou 20 liter melk willen verkazen.
Mijn dubbelwandig maisch vat (Bierbereiding) is 62 cm diameter binnenin.
Wanneer de 20 liter melk in het vat is dan staat er in het midden
van de ketel zo 5 cm hoogte en langs de kant 8 cm melk.
Is dit voldoende om de kaasbereiding goed te maken:
Wrongel snijden, een derde van de wei verwijderen, roeren,
80°C warm water toevoegen, roeren, wei verwijderen tot de wrongen,
kaasvaten warmen , vullen, enz.
Is de diepte van de melk niet te weining of speelt dit geen rol?
Mvg
Raf
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 16 Mei 2013 15:37:35 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Raf dit lijkt me wel erg weinig om mee te werken.
ik persoonlijk vind een 30 cm hoogte toch wel wenselijk.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 16 Mei 2013 16:08:23 |
|
|
|
Ik ken verhalen van mensen die met succes kaas gemaakt hebben met gebruik van au-bain-marie bakken zoals deze in de catering worden gebruikt. Dan is de diepte ook niet zo groot. In jouw geval werkt het natuurlijk wat minder eenvoudig omdat je "diep" het vat in moet om te roeren, snijden enz. Ik zou zeggen, probeer het, lukt het niet, dan probeer je volgende keer met 40 liter ....
groet,
Herman
|
|
|
|
|
welke vaten - Geplaatst: 16 Mei 2013 16:33:02 |
|
|
raf
Geregistreerd op: 04 Mrt 2011
Berichten: 84
|
|
John,
Ik heb nog wel een paar oude biervaten staan.
Daar alleen de binnenkant van de bovenkant uitzagen en we hebben een grote pan van 50 liter met deksel, handvaten en standring onderaan.
Hetgeen we uitgezaagd hebben kunnen gebruiken als deksel.
Rond de zaagsnede brengen we rubbere bescherming aan,
alsook aan het deksel zodat het deksel niet in het vat kan vallen
Dit vat plaatsen we in het maisch vat en het kaasvat is gemaakt.
Een biervat heeft een diameter van 40 cm en een hoogte van 40 cm
Het biervat kost 30,00 € waarborg.
Mvg
Raf
|
|
|
|
|
ketel - Geplaatst: 13 Jun 2013 09:24:20 |
|
|
Carol
Geregistreerd op: 23 Mei 2013
Berichten: 35
Woonplaats: Mierlo
|
|
Ook ik maak kaas in een electrische weckketel en sluit me aan bij het verhaal van Herman. Thermometer van de ketel is te onnauwkeurig en ik meet handmatig en regel met aan/uitzetten zelf te precieze temperatuur. Deze ketel gebruik ik ook voor het maken van een lekker biertje en het inmaken van groetnte's en fruit. hmm.
groet
Carol
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 13 Jun 2013 13:26:42 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Ik gebruik ook een elektrische ketel, die vrij nauwkeurig is maar meet altijd na. Kan 25 liter melk in. Vind dat ook in een maal genoeg kaas.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 13 Jun 2013 18:01:16 |
|
|
gerard
Geregistreerd op: 09 Mei 2013
Berichten: 103
Woonplaats: beek en donk
|
|
Ik verbruik elke zaterdag 30 liter melk. Ik wilde een grote ketel van 40 liter aanschaffen maar nu ik dat boek zelf kaas maken heb , ben ik van het idee van 40 liter ketel afgestapt omdat ik nu verschillende kazen maak waarvan sommige met thermofiel en sommige met mesofiele starter gemaakt moet worden. Dan vind ik 2 verschillende ketels makkelijker. Ik heb er nu 1 van 7 liter 1 van 8 liter 1 van 17 liter en 1 van 40 liter. Kan ik alle kanten op
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 14 Jun 2013 07:07:04 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Gerard, je hebt er duidelijk wel zin in.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 14 Jun 2013 07:54:18 |
|
|
|
Hee Gerard, ga je (semi)professioneel?
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 14 Jun 2013 11:43:37 |
|
|
gerard
Geregistreerd op: 09 Mei 2013
Berichten: 103
Woonplaats: beek en donk
|
|
Ik zou wel willen herman, is toch kei leuk om te doen. Ik heb mijn roeping gemist hihi
|
|
|
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
Ga naar pagina Vorige 1, 2, 3
|
|
|
|