Geregistreerd op: 09 Mei 2013
Berichten: 103
Woonplaats: beek en donk
Kan iemand mij ver tellen over het persen van kaas, ik heb afgelopen zaterdag 1 kaas gemaakt van 1.6 kilo en 1 van 2.7 kilo en die zijn allebei nog vrij vochtig, kan dit komen door met te weinig gewicht te persen en is dit erg
- Geplaatst: 25 Mei 2013 20:54:07
persen van kaas - Geplaatst: 25 Mei 2013 21:06:59
raf
Geregistreerd op: 04 Mrt 2011
Berichten: 84
Gerard,
Ik weet er zelf nog niet genoeg vanaf maar ik denk wel dat dit normaal is.
De buitenkant van de kaas moet eerst nog een dag drogen voor je hem kan coaten. Ik denk dat iedere geperste kaas aan de buitenkant nat is en moet drogen.
Groeten
Raf
- Geplaatst: 25 Mei 2013 21:16:32
gerard
Geregistreerd op: 09 Mei 2013
Berichten: 103
Woonplaats: beek en donk
Ja raf maar ik heb ze pas na een week kunnen coaten en nog waren ze behoorlijk vochtig
Voor zover ik weet ligt dit ook aan het bewerken van de wrongel, heb je de wrongel genoeg bewerkt en geroerd zodat er genoeg wei uit de wrongel is gekomen?
Mocht ik dit verkeerd hebben dan weten de ervaren heren hier vast wel het juiste antwoord op.
Zoals Gerda zegt is de wrongel-bewerking belangrijk.
De wrongel moet 'rijp' zijn voor dat je gaat persen.
Langs de andere kant is de omgeving waarin je droogt ook belangrijk.
Hoge vochtigheid, langzaam drogen,
Lage vochtigheid, snel drogen.
En anders help je de natuur een handje met een ventilator. Doe ik ook.
- Geplaatst: 26 Mei 2013 14:17:21
gerard
Geregistreerd op: 09 Mei 2013
Berichten: 103
Woonplaats: beek en donk
ikkan beter 2 omgebouwde koelkasten hebben, 1 voor de net bereide kaas en 1 voor de kaas die gecoat is, dan zal ik er minder snel schimmel op krijgen denk ik
Even uitgaande van de bereiding van Goudse kaas:
Het persen op zich heeft veel minder effect op de vochthuishouding van de kaas dan de wrongelbewerking. Als de wrongel te veel wei bevat, dan krijg je dit niet met persen gecorrigeerd. Het persen is voornamelijk om de wrongel gesloten te krijgen en om de korstvorming te bevorderen. Omdat de netten in een Kadovavorm korstvorming bevorderen, kan je met een Kadovavorm dus ook wat lichter en korter persen, wat ook aangeeft dat je met het persen niet primair bezig bent met het verwijderen van wei.
Persen met een hoger gewicht (Cheddar e.d.) heeft als doel om de densiteit van de kaas te verhogen.
Mijn Goudse kazen drogen een dag of 4 iets onder kamertemperatuur voordat ik ze kan coaten. Dan zijn ze na een halve dag aan de onderkant niet nat maar licht vochtig.
Een aantal stelregels:
- Hoe korter na het stremmen je de wrongel snijdt, des te droger deze wordt.
- Hoe kleiner je de wrongel snijdt, hoe droger deze wordt.
- Hoe hoger de temperatuur bij het wassen van de wrongel, des te droger deze wordt (wel rekening houden met het feit dat mesofiele cultuur wordt gebruikt!)
- Hoe meer je de wrongel in beweging houdt, des te droger deze wordt.
- Hoe droger de wrongel, des te zwaarder moet je persen om een gesloten massa te krijgen.
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Wil je ook een eigen gratis forum?
- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!