|
|
Gilde der Kaasmakers Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
|
Cambozola - Geplaatst: 3 Nov 2012 15:56:45 |
|
|
|
Vanmorgen voor de 2e keer Cambozola gemaakt.
Hieronder voor de liefhebber(s) het recept:
10 liter rauwe melk en 600 ml ongeklopte slagroom.
3/8 tl mesofiele cultuur
ruim 1/8 tl Penicilium Candidum
3/8 tl vloeibare stremsel opgelost in 50 ml water
1/4 tl Penicilium Roqueforti
Melk warmen tot 30C (ik kon het af laten koelen tot die temperatuur omdat ik het tijdens het melken heb gehaald)
Cultuur en PC toevoegen, 5 minuten laten staan, daarna voorzichtig doorroeren.
20 minuten laten rijpen, daarna opgeloste stremsel toevoegen.
Anderhalf uur laten staan en daarna snijden in blokjes van 1.5 cm
5 minuten laten rusten, daarna 15 minuten zacht doorroeren
5 minuten laten staan, daarna wrongel met spatel in kaasdoek scheppen.
Kaasdoek met wrongel 15 minuten laten uitlekken.
Vormen half vullen en 15 minuten laten uitlekken, daarna PR voorzichtig er overheen strooien (randen vrij laten).
Vormen afvullen en 6 uur uit laten lekken, daarna draaien.
Volgende morgen de vormen verwijderen en de kaas licht zouten.
Na het zouten in container in de grot (10C, ongeveer 90% RH)
Als de PC zichtbaar wordt (lichte witte schimmel), dan de kaasjes voorzichtig in alle richtingen doorboren met een steriele dikke breinaald.
Na 10-12 dagen als de kaasjes dik in de PC staan, ze inpakken in kaaspapier en nog ongeveer 2 weken laten rijpen tot ze in het midden zacht aan voelen. Onderstaand nog een paar foto's:
De PR toegevoegd
Kaasjes in de container
Resultaat van de eerste keer.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 3 Nov 2012 15:56:45 |
|
|
|
|
- Geplaatst: 3 Nov 2012 21:54:21 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Dat ziet er prima uit. Ik krijg gelijk goesting om ook eens zoiets te proberen.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 3 Nov 2012 22:01:46 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Mijn laatste Camemberts, een beetje uit vorm.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 4 Nov 2012 11:57:01 |
|
|
|
Zien er goed uit. Ja, dit soort zachte kazen heeft wel eens de neiging om wat uit te gaan zakken. Hoe bevallen deze matjes, geen last van schimmel? Ik gebruik zelf nog altijd matjes van "food grade plastic".
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 5 Nov 2012 14:49:21 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Wel, eigenlijk vallen deze sushimatjes heel goed mee. Gekocht bij 'Dille en Kamille' in Gent. Uiteraard uitkoken - steriliseren. Elke keer opnieuw.
Wat schimmel betreft, tja, de witschimmel gaat er tussen groeien, maar na 7 dagen voorzichtig losmaken en klaar. Werkt prima.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 5 Nov 2012 14:57:59 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Hoeklijn kan je iets vertellen over de smaak?
Ik heb nog nooit een blauwschimmel gegeten.
Het wordt misschien hoog tijd.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 5 Nov 2012 19:01:45 |
|
|
|
Uiteraard kan ik wat vertellen over de smaak! Zoals je waarschijnlijk weet is blauwschimmel afhankelijk van lucht om te groeien. Omdat Cambozola (kruising Camembert/Gorgonzola) bij het rijpen zacht wordt als een room-brie, ontwikkelt de blauwschimmel niet sterk. Daarom is de smaak romig als een room-brie met een "scherp kantje". Het is een kaasje die in Nederland in veel supermarkten te vinden is en niet duur is (waarom maak ik het eigenlijk zelf?) Probeer hem eens te vinden, of een Roche Baron (zwarte korst en zacht vloeibaar) of een Fourme d'Ambert (zacht maar niet vloeibaar). Dit zijn vrij mild smakende blauwschimmelkazen, de laatste is nog het sterkst. Ik weet n.l. dat veel mensen niet van de sterkere blauwschimmel-kazen houden, het is dus wel de moeite waard om eerst wat te proberen. Omdat je al Camembert hebt gemaakt, zal het je niet moeilijk vallen om Cambozola te maken. Brouwland verkoopt P. Roqueforti.
Nog even over de matjes (geldt ook voor plastic): Ik draai witschimmel-kazen die op matjes liggen echt elke dag om te voorkomen dat ze "vastgroeien". Je loopt n.l. het risico de korst los te scheuren. Als de kaasjes eenmaal goed in de witschimmel zitten pak ik ze in kaaspapier en draai ik ze nog een paar keer per week.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 6 Nov 2012 14:21:07 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
hoeklijn schreef: | Nog even over de matjes (geldt ook voor plastic): Ik draai witschimmel-kazen die op matjes liggen echt elke dag om te voorkomen dat ze "vastgroeien". Je loopt n.l. het risico de korst los te scheuren. Als de kaasjes eenmaal goed in de witschimmel zitten pak ik ze in kaaspapier en draai ik ze nog een paar keer per week. |
Dat probleem heb je dus ook met sushimatjes.
Ik draai de kaas elke dag tot de schimmel begint met groeien en dan draai ik niet meer tot de schimmel volgroeid is. Daarna maak ik de kaas voorzichtig los en kan ik hem in folie draaien.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 11 Nov 2012 15:02:06 |
|
|
|
Vandaag, een week na het maken, de Cambozola "gepierced". De Penicilium Candidum of te wel witte schimmel, bedekte in een mooi dun laagje overals de kaasjes.
Ik gebruik voor het doorboren een grote barbeque-spies met een wat breder en afgeplat blad, die ik van te voren uitgebreid boen met heet water.
Daarna per kaas horizontaal door het midden een fors aantal keren de kaas doorboord. Hierbij voorzichtig de kaas aan de tegengestelde zijde gesteund en bij het terugtrekken ook weer aan weerszijden van de spies een vinger om te voorkomen dat de kaas teveel beschadigd wordt.
Leuke bijkomstigheid is dat uit de kaasjes kruimeltjes aan de spies meekomen, zodat ik ook even kan proeven. Smaakt als een jonge, romige smeerkaas...
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 18 Nov 2012 11:25:03 |
|
|
|
Even een update: Halverwege de week nog een keer "na gepierced" omdat de kanaaltjes weer dicht zaten met PC. Vandaag de kaasjes ingepakt en gewogen. Hieronder nog even een foto van 1900 gram verse Cambozola.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 18 Nov 2012 12:27:03 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Hoeklijn ik zie dat je papier gebruikt als verpakking, plastic aan binnenzijde?
Zelf gebruik ik steeds van die vershoudfolie. (geen ulu-folie).
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 18 Nov 2012 16:44:29 |
|
|
|
Ja, speciaal kaaspapier met plastic aan binnenzijde. Tijd naar gezocht en uiteindelijk gevonden (met nog veel meer) bij Kasereibedarf Leidinger.
|
|
|
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
|
|
|
|