|
|
Gilde der Kaasmakers Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
|
Mosterdkaas - Geplaatst: 27 Mei 2013 12:11:41 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Toch maar even een apart topic hieraan wijden.
Naar aanleiding van mijn aangevreten mosterdkaas en de reactie van Herman dat het mosterdzaad van brouwmarkt poeder bevat, en de smaak wat tegen viel, ben ik gaan zoeken en kwam op het volgende op internet.
http://artishowblog.wordpress.com/2012/12/26/middeleeuwse-mosterd-maken/
Na bestuderen, tot de som gekomen dat de zaden dus een lange tijd in koud water moeten staan om hun smaak af te kunnen geven. Voor mosterd met azijn maar dat vond ik niet een lekkere combi in kaas.
Dus vannacht een bodempje water met een lepel zaad in een potje afsluiten en vanmorgen weer eens geschut. Het resultaat:
De zaadjes zijn eens zo groot, mooi zacht en het water is wat gebonden en er komt een geur af wat een beetje vaag doet denken aan mosterd. Er op bijten ging me te ver, maar heb een lepeltje in de vijzel geplet en ja dit lijkt op mosterd. Deze in een kaasje verwerkt en nu eens afwachten.
Zie ook weer een nieuwe uitdaging, een keer mosterd maken.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 27 Mei 2013 12:11:41 |
|
|
|
|
- Geplaatst: 27 Mei 2013 19:37:04 |
|
|
Vera
Geregistreerd op: 21 Apr 2013
Berichten: 67
|
|
He, goed Gerda! Ik vrees nu een beetje voor dat mosterdkaasje waar ik zo naar uitkeek.
En zo blijven we lekker bezig, volgende stap is logischerwijs mosterd maken. Waarom ook niet, we hebben verder toch niets te doen.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 27 Mei 2013 21:17:59 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Hahaha wij vervelen ons constant dus......
Wie weet Vera heeft het zaad ook hetzelfde effect in de kaas ik weet het niet, ik was heel verbaasd vanmorgen. Als proef kun je het zeker eens uitproberen om het zelf eens te zien, ruiken, proeven. Ik was verrast.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 28 Mei 2013 08:57:39 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Vera schreef: | .....we hebben verder toch niets te doen. |
"Splitting the atom, but that can wait."
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 28 Mei 2013 11:46:20 |
|
|
|
Heel goede tip, Gerda! Ik heb thuis beloofd weer wat "gezins-kaas" te maken, dit is zeker een kandidaat.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 28 Mei 2013 20:49:32 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Ben benieuwd wat jullie ervaring is met het weken van de mosterd zaadjes.
Ah ik dacht al die Herman maakt alleen maar van die moeilijke chique kaas.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 29 Mei 2013 07:25:24 |
|
|
|
Nee, ik probeer het om en om te doen, alleen is momenteel mijn voorraad erg beperkt...
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 29 Mei 2013 10:49:42 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Misschien een gekke vraag.
Ik lust graag kaas met mosterd.
Maar mosterd in kaas ken ik niet.
Proef je ook echt de mosterd, of is het toch nog iets anders?
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 29 Mei 2013 18:28:26 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Het is toch wel even net iets anders vind ik, meer een vleugje.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 25 Jun 2013 12:59:31 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Vandaag de update, we hebben de kaas aangesneden en ondanks dat hij van fabrieksmelk is gemaakt smaakt hij lekker!
De kaas smaakt echt naar mosterd.
Ik had wat zaadjes in de vijzel gekneusd en toegevoegd aan de wrongel, maar een volgende keer doe ik dat niet meer want hij is nu echt scherp.
Gewoon dus zaad een nacht in een laagje water laten staan en aan de wrongel toevoegen geeft een heerlijke pittige mosterdkaas.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 4 Jul 2013 20:00:35 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Gerda, overheerst de mosterd de kaas dan helemaal?
Of valt het nogal mee?
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 4 Jul 2013 20:03:44 |
|
|
gerda
Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland
|
|
Nee dat valt echt mee, je proeft echt kaas met mosterdstukjes eigenlijk.
Ik heb inmiddels ook een "echte" mosterdkaas gemaakt, dus van melk van de boer. Deze is nog niet rijp maar ik post de kaas zodra hij klaar is. Schrik niet van de lucht die uit het potje komt de volgende morgen, lekker is anders, maar als je een zaadje tussen je vingers fijn drukt ruik je echt mosterd.
|
|
|
|
|
- Geplaatst: 4 Jul 2013 20:12:04 |
|
|
johnshadows
Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307
|
|
Goed om te weten.
Dankuwel.
|
|
|
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
|
|
|
|