Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> Mosterdkaas
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht Mosterdkaas - Geplaatst: 27 Mei 2013 12:11:41 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Toch maar even een apart topic hieraan wijden.

Naar aanleiding van mijn aangevreten mosterdkaas en de reactie van Herman dat het mosterdzaad van brouwmarkt poeder bevat, en de smaak wat tegen viel, ben ik gaan zoeken en kwam op het volgende op internet.

http://artishowblog.wordpress.com/2012/12/26/middeleeuwse-mosterd-maken/

Na bestuderen, tot de som gekomen dat de zaden dus een lange tijd in koud water moeten staan om hun smaak af te kunnen geven. Voor mosterd met azijn maar dat vond ik niet een lekkere combi in kaas.
Dus vannacht een bodempje water met een lepel zaad in een potje afsluiten en vanmorgen weer eens geschut. Het resultaat:




De zaadjes zijn eens zo groot, mooi zacht en het water is wat gebonden en er komt een geur af wat een beetje vaag doet denken aan mosterd. Er op bijten ging me te ver, maar heb een lepeltje in de vijzel geplet en ja dit lijkt op mosterd. Deze in een kaasje verwerkt en nu eens afwachten.

Zie ook weer een nieuwe uitdaging, een keer mosterd maken.

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 27 Mei 2013 12:11:41  








 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 27 Mei 2013 19:37:04 Reageren met citaat  
Vera



Geregistreerd op: 21 Apr 2013
Berichten: 67


He, goed Gerda! Ik vrees nu een beetje voor dat mosterdkaasje waar ik zo naar uitkeek. Confused

En zo blijven we lekker bezig, volgende stap is logischerwijs mosterd maken. Waarom ook niet, we hebben verder toch niets te doen.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 27 Mei 2013 21:17:59 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Hahaha wij vervelen ons constant dus......

Wie weet Vera heeft het zaad ook hetzelfde effect in de kaas ik weet het niet, ik was heel verbaasd vanmorgen. Als proef kun je het zeker eens uitproberen om het zelf eens te zien, ruiken, proeven. Ik was verrast.

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 28 Mei 2013 08:57:39 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


Vera schreef:
.....we hebben verder toch niets te doen.


"Splitting the atom, but that can wait." Embarassed
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 28 Mei 2013 11:46:20 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Heel goede tip, Gerda! Ik heb thuis beloofd weer wat "gezins-kaas" te maken, dit is zeker een kandidaat.
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 28 Mei 2013 20:49:32 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Ben benieuwd wat jullie ervaring is met het weken van de mosterd zaadjes.

Ah ik dacht al die Herman maakt alleen maar van die moeilijke chique kaas. Wink

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 29 Mei 2013 07:25:24 Reageren met citaat  
hoeklijn
Gast






Nee, ik probeer het om en om te doen, alleen is momenteel mijn voorraad erg beperkt...
 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 29 Mei 2013 10:49:42 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


Misschien een gekke vraag.
Ik lust graag kaas met mosterd.
Maar mosterd in kaas ken ik niet.Embarassed
Proef je ook echt de mosterd, of is het toch nog iets anders?
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 29 Mei 2013 18:28:26 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Het is toch wel even net iets anders vind ik, meer een vleugje.

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 25 Jun 2013 12:59:31 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Vandaag de update, we hebben de kaas aangesneden en ondanks dat hij van fabrieksmelk is gemaakt smaakt hij lekker!
De kaas smaakt echt naar mosterd.
Ik had wat zaadjes in de vijzel gekneusd en toegevoegd aan de wrongel, maar een volgende keer doe ik dat niet meer want hij is nu echt scherp.
Gewoon dus zaad een nacht in een laagje water laten staan en aan de wrongel toevoegen geeft een heerlijke pittige mosterdkaas.


_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 4 Jul 2013 20:00:35 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


Gerda, overheerst de mosterd de kaas dan helemaal?
Of valt het nogal mee?
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 4 Jul 2013 20:03:44 Reageren met citaat  
gerda



Geregistreerd op: 12 Apr 2013
Berichten: 349
Woonplaats: Geeste Duitsland

Nee dat valt echt mee, je proeft echt kaas met mosterdstukjes eigenlijk.

Ik heb inmiddels ook een "echte" mosterdkaas gemaakt, dus van melk van de boer. Deze is nog niet rijp maar ik post de kaas zodra hij klaar is. Schrik niet van de lucht die uit het potje komt de volgende morgen, lekker is anders, maar als je een zaadje tussen je vingers fijn drukt ruik je echt mosterd.

_________________
www.gerho.de
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 4 Jul 2013 20:12:04 Reageren met citaat  
johnshadows



Geregistreerd op: 08 Okt 2012
Berichten: 307


Goed om te weten.
Dankuwel.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Kaas van gewassen wrongel en half harde kaas -> Mosterdkaas Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum

   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.