Gilde der Kaasmakers
Een ontmoetingsplaats voor alle mensen die ge�nteresseerd zijn in zelf kaas maken
 



Ook een eigen gratis forum?

- Met je eigen logo
- Filmpjes mogelijk!


Klik hier om jouw forum te maken


Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Verse (platte) kaas -> Beginners recept verse kaas
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
  Bericht Beginners recept verse kaas - Geplaatst: 5 Apr 2009 20:39:02 Reageren met citaat  
JoopBastiaannet



Geregistreerd op: 05 Apr 2009
Berichten: 45


Panir

Wat heb je nodig
* 2,5 ltr melk
* 90 ml citroensap of 125 gr yoghurt

Breng de melk voorzichtig aan de kook. Roer regelmatig zodat de melk niet aan de bodem vast gaat zitten of aanbrandt. Zodra de melk koken het vuur laag draaien en de citroensap of de yoghurt erdoor roeren.
De melk moet gaan schiften in wrongel en wei. Als er geen wrongel ontstaat moet je nog wat citroensap of yoghurt toevoegen.
Zodra er wrongel ontstaat moet je het vuur uitzetten, anders wordt hij te taai.
Na ongeveer 5 minuten kun je het kaasmengsel in een vergiet doen waar je eerst een kaasdoek in gedaan hebt. Houdt de uiteinden van de kaasdoek bij elkaar en pers daarna de overtollige wei er zachtjes uit. Als je een kruimelige kaas wilt kun je dit uitpersen onder de koude kraan doen.
Laat de kaas daarna nog ongeveer 4 uur onder een pers staan, zodat hij lekker stevig wordt.
Dit levert ongeveer 400 gr kaas op. Structuur f?ta-achtig, maar iets droger. Zonder toevoeging van zout beetje flauw, maar toch smaakvol.
Met een beetje honing heerlijk als avond snack!
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

    - Geplaatst: 5 Apr 2009 20:39:02  








 
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 12 Apr 2009 11:26:49 Reageren met citaat  
Esje



Geregistreerd op: 12 Apr 2009
Berichten: 5


Idea
Om te voorkomen dat de melk vast koekt aan je pan kun je je pan eerst even met koud water omspoelen (niet afdrogen!) en dan de melk erin en koken.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 13 Apr 2009 07:45:36 Reageren met citaat  
Dieuwertje



Geregistreerd op: 12 Apr 2009
Berichten: 11
Woonplaats: Bad Bentheim

Zou het ook uitmaken of je magere/halfvolle/volle of misschien zelfs wel karnemelk gebruikt?
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 13 Apr 2009 07:57:43 Reageren met citaat  
JoopBastiaannet



Geregistreerd op: 05 Apr 2009
Berichten: 45


Dieuwertje schreef:
Zou het ook uitmaken of je magere/halfvolle/volle of misschien zelfs wel karnemelk gebruikt?


Dat maakt zeer zeker uit!
Vet speelt de belangrijkste rol bij kaasproduktie. Het is ??n van de hoofdbestanddelen (samen met kaasstof) en bepaalt de smaak en het aroma.
Als je melk koopt in de winkel kijk dan even op het pak of op de fles. Als het UHT (Ultra-Heat_Treated) melk is, dan is deze absoluut niet geschikt voor het maken van kaas.
Gehomogeniseerde melk is geschikt als je extra stremsel en calciumchloride toevoegd.


Laatst aangepast door JoopBastiaannet op 14 Apr 2009 11:38:07; in totaal 1 keer bewerkt
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 14 Apr 2009 11:35:46 Reageren met citaat  
JoopBastiaannet



Geregistreerd op: 05 Apr 2009
Berichten: 45


Ik moet mezelf even corrigeren. Het is wel degelijk mogelijk van karnemelk kaas te maken.
Je doe enkele druppels citroensap of azijn bij de karnemelk en verhit dan tot ongeveer 50 graden. De karnemelk gaat dan schiften. Uit laten lekken en je hebt een kaase die enigzins zurig smaakt.
In Belgi? wordt op deze manier de "Geraadsbergse Mattetaarten" gemaakt.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 14 Apr 2009 11:54:34 Reageren met citaat  
Dieuwertje



Geregistreerd op: 12 Apr 2009
Berichten: 11
Woonplaats: Bad Bentheim

Wat voor een soort citroensap kun je gebruiken?


Ik heb van die bolletjes gvonden maar daar zit 20% water bij in.
Ook heb ik pure citroensap gevonden.
Zou je ook verse citroensap kunnen gebruiken?
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 14 Apr 2009 13:05:51 Reageren met citaat  
JoopBastiaannet



Geregistreerd op: 05 Apr 2009
Berichten: 45


Ik gebruik zelf de gele flesjes met de groene dop. Maar vers kan ook.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 13 Jun 2009 13:54:29 Reageren met citaat  
janmeut



Geregistreerd op: 29 Mei 2009
Berichten: 5
Woonplaats: Kampen

Karnemelk bevat minder vet en eiwit, dus is misschien wat minder efficient dan volle melk.

Ik heb het recept gemaakt met vers geperst citroensap en volle melk, een paar bosuitjes en wat zout er doorheen.

't Ziet er prima uit, vanavond bij het eten gaan we proberen of het ook smaakt.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Jun 2009 11:33:50 Reageren met citaat  
janmeut



Geregistreerd op: 29 Mei 2009
Berichten: 5
Woonplaats: Kampen

Heerlijk! Moest even wennen aan het lage zout gehalte en bij gebrek aan degelijke pers was de kaas wat brokkelig, maar het smaakte prima!
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Bericht  - Geplaatst: 16 Jun 2009 15:40:33 Reageren met citaat  
Gildemeester
Administrator


Geregistreerd op: 05 Apr 2009
Berichten: 15


janmeut schreef:
Heerlijk! Moest even wennen aan het lage zout gehalte en bij gebrek aan degelijke pers was de kaas wat brokkelig, maar het smaakte prima!


Fijn om te horen! Zoutgehalte is inderdaad nogal persoonlijk. Maar daar staat tegenover dat je lekker met de zout en de kruiden kunt experimenteren.
 
Profiel bekijken Stuur privébericht
Terug naar boven  

  Gilde der Kaasmakers Forumindex -> Verse (platte) kaas -> Beginners recept verse kaas Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 1  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum

   
  
 Nieuw onderwerp plaatsen  Reageren  



Wil je ook een eigen gratis forum?

- Direct online
- Gratis je eigen logo
- Filmpjes en video mogelijk!


Klik hier om onmiddellijk jouw eigen forum aan te maken









Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Vertaling door Lennart Goosens.